Депутатите гласуваха на първо четене спорния законопроект за ветрогенератори в Черно

...
Депутатите гласуваха на първо четене спорния законопроект за ветрогенератори в Черно
Коментари Харесай

На първо четене: Гласуваха спорния законопроект за ветрогенератори в Черно море, от БСП го нарекоха унищожителен

Депутатите гласоподаваха на първо четене спорния законопроект за ветрогенератори в Черно море, съобщи кореспондент на " Фокус "

Текстовете бяха подкрепени със 112 гласа " за ", 53 бяха " срещу ", а 3-ма се въздържаха. 

Закона за силата от възобновими източници в морските пространства - първо гласоподаване. Той е импортиран от депутатите: Ивайло Мирчев, Делян Добрев, Рамадан Аталай, Гроздан Караджов, Станислав Анастасов, Владислав Панев, Калоян Икономов.

Мотивите:

" Да бъде организиран правно-административния път и правила за планирането, построяването, употребата и премахването в края на потребния им живот на електроенергийни централи в морските пространства на Република България. Предложеният закон цели да вкара Плана за деяние за европейския бранш на вятърната сила, който цели доста да форсира вложенията в нови вятърни мощности както на сушата, по този начин и в морските пространства до 2030 година В обсега на проектозакона попада и осъществяването на Регламент (ЕС) 2021/1119 на Европейския парламент и на Съвета от 30 юни 2021 година, както и обезпечаване устойчивото осъществяване на Реформа 10 (C4.R10) от утвърждения Национален проект за възобновяване и резистентност: Декарбонизация на енергийния бранш в интервала след 2026 година

Друга цел, която е заложена е спазването на нормите за запазване на естественото и биоразнообразие, интегрираното ръководство на морските действия при реализиране на баланс сред ползите на корабоплаването и други стопански действия в крайбрежните зони и морските пространства. С препоръчаният проектозакон се цели да се регламентира потреблението на възобновими енергийни запаси в българската акватория на Черно море, тъй че да се отключи капацитета за нов стопански бранш. Същевременно с това се цели спазването на нормите за запазване на естественото и биоразнообразие, интегрираното ръководство на морските действия при реализиране на баланс сред ползите на корабоплаването и други стопански действия в крайбрежните зони и морските пространства ".

Защо противоречив?

Припомняме, че документът продизвика голям брой рецензии, както от еколози и представители на туризма, по този начин и от риболовен сдружения.

Според депутата от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов този законопроект е смъртоносен и ще унищожи българското Черноморие и туризъм.

" Вие можете ли да стоите на плажа на шезлонга и против вас да се върти перката? Хубаво ли ще ви е? Ако господин Мирчев иде на плажа с пръчки ще го изгонят ", безапелационен бе Гуцанов от парламентарната естрада по време на дебатите. " Във Френската и Испанската ривиера, в Гърция, в Турция да сте виждали такива неща? Не ви ли е позор? Поредното изменничество! ", добави Гуцанов.

От своя страна шефът на Комисията по енергетика Делян Добрев отговори на нападките:

" Като си лежите на шезлонга във Варна няма да виждате перки, това ще го решим сред първо и второ четене. Това би трябвало да подсигуряваме, с цел да не бъде обиден туризмът. Не сте прав, че вложителите ще желаят ветрогенераторите да са толкоз покрай брега, те ще бъдат закрепени на плащави платформи. Напразни са вашите терзания ", сподели Добрев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР